Aibo deel 2
Door: Sietske
Blijf op de hoogte en volg Sietske
16 September 2009 | Zuid-Afrika, Pietermaritzburg
sorry dat ik het in 2 delen doe maar ik ben altijd bang dat het opeens zal weg zijn mijn hele tekst, du sik speel gewoon op safe. Dus die avond na de film dat we gezien hebben gingen we allemaal ons wassen, de mensen hier wassen zich altijd `s avonds. En Constance zei dat ik eerst mocht dus vulde ze mijn emmer, het was in een grote emmer.. maar met heel weinig water in, zij moeten hun water van buiten aan een kraan binnen halen en dan opwarmen met het ding dat je water zou opwarmen om koffie te zetten ofzo! Dus ik ging eerst en ik was zo moe en zette ne gewoon in die emmer, ik wist eig niet wat zij deden, gewoon het water op hun lichaam gooien of in de emmer zetten(ik stuur ook wel nog eens een foto van die emmer, het was dus net groot genoeg voor mn poep). Maar het was gezellig warm en ik voelde me super daar, gewoon om het gevoel te hebben in een warme thuis te zitten en niet veel te hebben, ik bedoel in de zin van het materiele.. je kon zien aan hun huis dat ze niet veel geld hadden, maar ik voelde mij er zooo welkom!! Dit was de ervaring dat ik echt wou hebben hier. De volgende morgen ben ik met Philile(de dochter) naar de kerk geweest in stad, het was de eerste keer dat ik naar de kerk ging hier, en de mensen waren allemaal zo dankvol dat ik daar was, en ze zeiden tegen Philile, dank je wel om haar hier e brengen en kom nog eens af met haar! Ik veronderstel dat de mensen het gewoon een hele eer vonden om een blank persoon daar te hebben! `s middags heeft Philile mijn haar gedaan, kdenk dak daar wel een foto van gestuurd heb op mijn blog. het duurde ongeveer een uur denk ek, en het was wel een beetje pijnlijk in het begin, ze trekken echt aan je haar!! Naar ik had het er wel voor over:) Die avond heb ik de kleren gestreken dat de kinderen moesten aandoen de volgende dag, hier in elke school dragen ze ene uniform! En daarna ben ik vroeg gaan slapen want ik was (WEERAL) ziek geworden.. ik heb het gevoel dat ik her de hele tijd een verkoudheid heb, maar vandaag is het bijna over! de maandag hebben ik en Constance een combi(het is een klein busje, het openbaar vervoer, dat eig allen de zwarten nemen, alle andere mensen zijn bang om erop te gaan, de gekleurden en de Indische mensen zouden wel eens durven maar je ziet bijna nooit blanken) en daarn agewoon terug naar school.. vond het wel beetje jammer dat ik niet terug met Constance naar haar huis kon want het was geweldig. Maar misschien genoeg daarover, hopelijk is het niet te langdradig wat ik vertel!! De vorige dinsdag was er hevige ruzie in huis en mn kleinste broer werd geslagen recht voor mijn ogen enja .. ik voelde me superslecht an heb geweend natuurlijk, ben naar buiten gelopen enzo .. en die avond heb ik mijn afrikaanse haarstijl er al uit gedaan omdat ik gewoon boos was voor vanalles en nog wat en ik was teleurgesteld in mezelf dat ik Erica niet heb doen stoppen(maar ik heb er met mijn afscontactpersoon vandaag over gepraat en ze zei dt het niet goed is om daar in tussen te komem) het zit hier gewoon in de cultuur, de kinderen slagen, het is erg maar ik kan er niets aan doen:s ik voel me machteloos daarover, gelukkig slagen ze de kinderen niet in school!! De rest van de week niet zo speciaal, en vorig weekend, het laatste weekend dus, heb ik doorgebracht in een Indische familie, het is de familie vna Sunitha(lerares in hazelwood) ze gaf een feestje op zaterdag en mocht al komen van vrijdag omdat ze met mij te doen had met mijn familiekwestie dinges enzo... toen ik bij haar thuiskwam kreeg ik ook weer direct eten, alijd geeft iedereen me eten , ik vind het wel tof, ik hou van het eten hier, en ben ondertussen al 4kg bijgekomen, geloof het of niet! En die avond zijn we nog naar haar pub geweest, ze wou me voorstellen aan al haar vrienden en familie daar, ht was tof om die mensen te ontmoeten, ze zijn heel hartelijk!! Sommige waren al dronken en vroegen om te dansen, maar dat heb ik vriendelijk geweigerd:D! De volgende dag ben ik met Annie(zus van Sunitha) naar Northdale en Manchester geweest, het is de Indsiche buurt hier in maritzburg, we hebben een indische marktje gedaan en daarna naar de supergoedkope winkels, heb er mijn eerste afrikaanse rok gekocht(die winkels zijn niet echt indisch, ze zijn een beetje buiten de indische buurt) en dan `s avonds was het Sunitha`s feestje, het was supertof, Thula(afrikaanse lerares) was ook afgekomen en Celine was er ook !! We hadden superveel lol, al de indiers wouden weer dansen met de belgische meisjes , heb 1 aanvaard omdat ik geen andere keus had, het was de man van sunitha(Lishane) , hij zei dat ik hem mijn grote broer kon noemen, hij is eeeecht groot .. en alle richtingen!! en Chris, hij was een beetje mijn bodyguard, hij heeft me gered van een andere man.. hij was al veel te dronken.. daarna naar huis geweest(naar mijn blanke familie) samen met Celine want de volgende dag ging ze mee met ons naar een plaats waar Anthony met z`n vliegtuigen wou gaan vliegen. Maar die zondag voelde ik me echt verward, in 10 dagen had ik in 3 verschillende culturen geleefd, en het is echt niet gemakkelijk..iedere keer nieuwe dingen leren, goed opletten wat je doet want je weet niet of dingen kunnen of niet, niet dat ik ooit iets verkeerd heb gedaan(ze hebben toch nooit iets verteld:P) En vandaag heb ik terug met Wemdy gebeld, ze is mijn contactpersoon afs hier, en gebabbeld over mijn familie, dat ik het moeilijk heb met al het geroep in huis (gaat over mijn blanke familie dus he) en met de slagen dat de kinderen krijgen, en ze verstond me wel, was er blij om. Ik was bang om met haar erover te praten omdat zij een vriendin is van Erica enja, durfde niet echt iets slechts te zeggen over haar, maar ik moest het kwijt aan haar en heb een goed gesprek gehad vandaag!! Ik had ook voorgesteld of ze me geen familie kon vinden in een `rural area`, het is een gebied waar de arme zwarte afrikanen leven, de meeste hebben geen elektriciteit, maar voor mij zou dat het geweldigste zijn ooit voor mij, kunnen leven zonder elektriciteit, zonder enige luxe !! Maar ik vrees dat het niet zal lukken om daar te leven omdat die mensen waarschijnlijk geen geld zullen hebben om mij eten te geven;s
Tot zover mij ervaringen hier, heb natuurlijk niet alle details kunnen vertellen, maar ik denk dat je nu toch wel het belangrijkste weet:) Toedeellssss en Jelle heb je brief ontvangen, toffe foto .. maar wie is die jongen naast je?
aan het thuisfront; tof om papa marieke en femke gehoord te hebben, mama wanneer hoor ik jou nog eens, ik vrees dat het pas voor eind september zal zijn, na 27 aug, want ik ga van 24-27 aug naar een game reserve, waar ze wilde dieren enal hebben.
En schat; Ngiyakuthanda forever!!