Siyajabulo
Door: Sietske
Blijf op de hoogte en volg Sietske
06 Januari 2010 | Zuid-Afrika, Pietermaritzburg
Whaaa zo lang geleden, kan het bijna zelf niet geloven; maar had dan ook wel de tijd van mn leven!!
Schatje ng eens merci voor ons superreisje die we gehad hebn; het was geweldig.. geniet er ng altijd van!!
Nu maar eens terugdenken wat ik de voorbije 2 maanden nog gedaan heb..
HEb nog eens naar Roselands geweest(waar ze die kampen voor scholen geven) En daar ook naar Roselands school geweest , wat zo`n beetje m`n nieuwe missie was. DAAR ZIJN MN OGEN PAS ECHT OPENGEGAAN!! Hazel(Werkt bij Roselands camps) zette me af aan de school en zei tegen de mensen dat ik daar voor een paar uur met de kindjes van de pre-primary ging bezig zijn en dat we wat spulletjes bijhadden! We zagen al dat er maar 1 leerkracht was voor de pre-primary tot grade 7(das tot ong 12jaar) De andere leerkrachten hadden blijkbaar geen zin om af te komen. Dus openen ze de pre-primary ruimte (ze vonden het zelf nog niet de moeite om het open te doen want de kleine kindjes kunnen gewoon wel rondlopen zeker???????!) Ik begin het knutselgerief uit te halen en opeens komen al de kinderen af, van de hele school en beginnen te knutselen met wat ik hen zeg te doen, ik vond het schitterend dat ze zo geintrsseerd waren maar nu weet ik dat het is omdat ze bijna niets leren in hun klassen dat ze dan toch maar naar mij komen... Nujaa alles goed en wel, tot dat 1 van de leerkrachten (aja ondertussen al 3 leerkrachten aangekomen) naar mij komt om te zeggen dat ze vandaag om 10.30 willen sluiten en dat ik dus voor vervoer moet zoeken, aangezien Hazel me ging ophalen tegen 13.30! Ik de hele wereld verzetten om Hazel te bereiken wat niet lukt, maar uitendelijk niet meer nodig want ze beslissen toch open te blijven; hun stoof was gestolen de vorige dag en de directrice moest naar de politie gaan enzo en dat was hun excuus waarom iedereen zo laat was. Geen stoof=geen eten voor de kinderen, en terwijl dat we aan het knutselen zijn begint er opeens een meisje het papier op te eten, was echt wel schokkend om te zien!! Omdat ik natuurlijk Hazel had proberen te bereiken wist de school dat ze betrapt waren dat ze zou weten adt er niet veel leerkrachten waren en een halfuur later waren alle leerkrachten daar; en deden precies of het de normaalste zaak van de wereld is dat school maar begint om 10.30 .. Ik begrijp dat het moeilijker is om naar school te komen omdat ze in een ruraal gebied leven, maar die kinderen verdienen ook onderwijs he!! Toen ik uiteindelijk werd opgehaald ben ik beginnen uitbarsten in tranen omdat ik wist dat die kinderen niet zo`n goeie toekomst heb als ik heb, gewoon omdat ze de educatie niet krijgen die ze verdienen.. Alleen beseffen ze het nog niet..
Ben ondertussen ook al eens naar Mpumuza geweest, het is een ruraal gebied, het er wss al eens over verteld? Ben er dus nog een keer naartoe geweest voor de Labola van Dudu`s nicht, het was super!! Zal binnenkort nog eens foto`s zetten op facebook..
Leonie en Celine zijn ondertussen al weer naar huis, zij bleven hier enkel voor 5 maand.
In mijn familie nog altijd alles super super super.. Maak bijna elke dag een wandeling met de kindjes, meestal neem ik Xolani mee met Michael Nunu en Matati.. Soms probeer ik Mani mee te nemen voor te wandelen maar die spuugt heel tijd in mn gezicht en zegt; shut up. in het begint valt dat ng mee, maar kan er soms echt wel ambetant van worden. Op nieuwjaarsdag zijn we voetbal gaan spelen op het grote veld naast ons huis en het was echt machtig; we waren aan het voetballen en opeens komt er een vrouw naar mij en geeft me 4liter frisdrank; ze zei dat het was omdat ze het apprecieert dat ik zo voor al die kindjes zorg.. Het voelde zo goed!! 10 minuten later komt er nog een vrouw met chocolade en snoep afgelopen en ze was zich aan het afvragen of ik alleen voor hen zorg.. maar dan deed ik het verhaal van waar ze leefden enzo, ze vond het super dat ik hen uitneem om te gaan spelen. Nadat ik ga wandelen ofzo met XOlani zijn er altijd wel mensen langs de straat die zeggen; God bless you .. of Thank You so much!! Ze zijn blij dat een blanke vrouw ook zorg draagt voor de zwarte kindjes..
Heb ook net het supernieuws gehad van mn vake dat Ing kleine projecten met kindjes wil sponsoren, en begin zo al te denken dat ik een programma kan beginnen aan de YMCA; ik zou willen de kindjes van de `place of safety` 1x in de week naar de Ymca laten komen en activiteiten willen doen met hen; weet allemaal nog niet of het zelf mogelijk is enzo, maar zal het volgende week weten!!
Dank je wel aan iedereen om me zoveel verjaardagswensen te sturen; het deed echt wel deugd om te weten dat mensen me niet vergeten..
Het is nu wel al een beetje laat maar hoop toch voor iedereen dat je superfeestdagen achter de rug hebt!!
Vele groetjes van Nonhlahla xx
06 Januari 2010 - 17:07
Marc:
Sietske,
Jouw ervaring is echt geweldig en jouw inspanning om het leven van enkelen daar wat te verbeteren is heel mooi om te lezen en te weten.
Ik hoop voor jou en enkele mensen hinder dat je nog wat kan realiseren in de ja weinige tijd die je nog rest.
Hou je haaks!
Marc